Tak jako řada z vás, tak i já jsem se zúčastnil Celostátního setkání mládeže ve Ždáře nad Sázavou a proto bych se s vámi chtěl podělit o jeden zážitek. Pomyslně tedy otočme list kalendáře a vraťme se na den 16.8.2012. Ten den jsem krátce před večeří procházel stadiónem a v mé blízkosti jsem zahlédl mladou maminku.

Tato mladá maminka měla na zádech v nosiči miminko. Vzhledem k tomu, že stála naproti mně tak jsem neviděl do tváře tohoto malého miminka, proto jsem udělal pár kroků vpřed abych viděl radostný smích a jasně zářící oči malého nemluvněte, ale když jsem poodešel kousek dál a podíval se do jeho tváře, tak jsem neviděl jeho jasně zářící oči, protože toto miminko bylo slepé. V tu chvíli se mě zmocnil velmi zvláštní pocit.

V životě totiž zažíváme spoustu situací, ve kterých se nám nedaří a mnohdy se ptáme sami sebe, proč právě já jsem byl neúspěšný u zkoušky na VŠ, proč právě já jsem onemocněl a nemůžu být s přáteli, proč ? …tyto a mnoho podobných otázek nás napadá a všechny začínají slovem PROČ ???

Když se podívám kolem sebe, tak mnohdy se člověk zabývá maličkostmi, kterých nedosáhl, přitom řada lidí kolem nás daleko více strádá a nacházejí se v horších životních situacích než mi. Člověk by se na otázku PROČ mohl podívat i z druhé strany, např. si říct Proč vidím, slyším, dýchám…?? Přitom jsou to věci, které nejsou samozřejmostí a člověk by měl Bohu právě za tyto dary děkovat, protože ne každý má možnost vidět krásu kolem sebe, vidět úsměv druhých lidí, či slyšet zpěv ptáků. Ale jak už to tak bývá tak člověk se především zaměřuje na to co nemá, než aby byl radostný z toho co má, z toho co mu dělá v životě radost nebo z toho, že může pomoci druhým lidem. Opravdu tkví lidské štěstí jen v dosahování úspěchů nebo jsou úspěchy pro nás prvkem, který dokáže zpestřit náš krásný život ? Asi to záleží na každém z nás jak dokážeme vnímat krásu lidského života a co je pro nás v životě důležité.