Asi každému z nás se někdy rozbila věc, která byla pro nás z praktického pohledu velmi důležitá. V praxi se např. může jednat o mobil, kolo, pračku, ledničku atd. V mnohých případech tyto věci byly zastaralé a tak nemělo smysl je opravovat a investovat do nich další finanční prostředky. A tak si raději pořídíme novou věc, která je modernější a má řadu nových funkcí, jenž předchozí věc neměla.

Jak je to však tomto směru s našimi mezilidskými vztahy, které také občas trpí nějakou tou vadou ( hádka, pomluva, roztržka). Máme i my sami tendence vztahy „opravovat“ nebo si raději hledáme nové kamarády či partnery jen kvůli tomu, že nemáme chuť a ani čas věnovat se lidem a řešení problémů. Občas se tzv. vytlouká klín klínem, jen pro to abychom byl já šťastný a spokojený

Nutné je také zmínit, že v řadě případů je na prvním místě elektronická komunikace ve formě SMS, e-mailů a vzkazů. Tento způsob komunikace nás obklopuje ze všech stran, a vytrácí se tak přirozená osobní komunikace a lidé se od sebe vzdalují čím dál více. Chápu, že je jednodušší řešení napsat e-mail, než se s druhým člověkem setkat osobně, ušetří se tak čas, slova i city, které můžeme mít vůči druhému člověku, ale je to dobře? Myslím, si že zcela jistě NE. I když osobní setkání mohou být pro lidi hodně náročná, tak je velmi důležité, aby lidé dokázali řešit vzájemné problémy osobně. Jednou se totiž může člověk dostat do situace, kdy bude nucen řešit věci osobně a co pak? Bude na něco takového připraven?

V dnešní moderní době není výjimkou, že se mezilidské vztahy rozpadnou po letech dlouhého trvání. Proč? Co bylo špatně? Dalo se tomu nějak předcházet? Je spousta otázek, na něž si můžeme sami odpovědět. Bezesporu je nutné se nad těmito otázkami trošku pozastavit a zamyslet se. Mezilidské vztahy jsou totiž jako zrcadlo. To jak se my zachováme k druhým, tak se jednou někdo jiný může zachovat k nám. A myslím si, že ne vždy to musí být pro nás příjemné. Pokud si člověk uvědomí tuto skutečnost, tak naše mezilidské vztahy se mohou stát velmi krásnými, ať už se bude jednat o přátelské či partnerské vztahy.