Většina z nás by neměla námitky proti tomu být více pokornými,

ale jak nenávidíme pokořování!

 

 Uráží naši pýchu,ale tento způsob bolesti je pro nás dobrý jestliže ho dovedeme přijmout a dovolit mu aby uskutečnil svůj záměr.

 

 Pamatuj na heslo olympioniků!

Bez bolesti není vzestup!

 

Dívej se na to, co je v lidech nejlepšího.

Každý má nějakou zkušenostkterou ty nemáš a tak je z tohoto hlediska tvým nadřízeným.Albert Einstein, který je z velké míry považován  za jednoho z největších myslitelů vůbec, řekl: „Nikdy jsem se nepotkal s člověkem tak nevědomým, abych se nemohl od něho něčemu naučit.“

   Rozdávej upřímné poklony.

Je těžké shlížet  dolůna jiné zatímco jim říkáme,jak se jim obdivujeme. Čím více vyjadřuješ pozitivní myšlenky o jiných slovy, tím více je budeš takovými vidět a tím je menší pravděpodobnost,ž e upadneš do léčky samolibosti. 

Buď pohotový připustit své chyby.

Bylo řečeno, že nejtěžší slova, vyslovená v kterýchkoliv jazycích, jsou„Mýlil jsem se“. Ti kteří odmítají toto udělat z pýchy, pravděpodobněčiní stále tytéž chybya tímto postupem se lidem odcizují.

Buď prvním, který se omluví za nějaký spor.

Jestliže „Mýlil jsem se“ jsou nejtěžší slova pro vyslovení, „Je mi líto“ budou ta další nejtěžší. Chtějí zabít tvou pýchu, právě tak jako tvůj spor – zabiješ tak dva nepřátele, dvě mouchy jednou ranou, jedním kamenem pokory.  

Připusť své limity a potřeby.

Je v lidské povaze, že se chce zdát silnou a stačit si sama, z pýchy, ale to obyčejně činí  věci těžšími. Pokoř se a přijmi pomoc od druhých a postoupíš o míle kupředu. 

Služ druhým.

Dobrovolně pomáhejstarším, churavýmnebo dětem, nebo prokazuj jiné formyveřejných služeb.Získáš mnohem víc,než dáš, jak v pokoře, tak v láskyplném děkování. 

Uč se něco nového – novou dovednost,

cizí jazyk, nějaký sport, zálibu.Začít od začátku, je téměř vždy pokořující, ale odměny jsou různorodé: ze zkušenosti se ukážev plném světle něco málo pokory; tvůj příklad „dělat pokořující věc“ dodá odvahu jiným  a oproti tomu co ti říká tvá pýcha, získáš jejich obdiv a úctu 

Vzdej Bohu čest za všechno dobré co ti prokázal

a za všechno dobré co ti pomáhá dělat.

Ať se moudrý nechlubí  svou moudrostí, ať se bohatýr nechlubí svou bohatýrskou silou, ať se boháč nechlubí svým bohatstvím.Chce-li se něčím chlubit, ať se chlubí, že je prozíravý a zná mne; neboť já jsem Hospodin!“ (Jeremiáš 9, 23-24)

autor:tommyswindow.com