1. Vykašlete se na čekání na reakce

Udělat něco a pak se utápět v očekávání, že každý bude za Vaši práci vděčný je zničující. Dělejte věci, kterým věříte a nic neočekávejte. Je to osvobozující pocit a bez očekávání se můžete od práce odepnout dřív a věnovat svou pozornost nové.

2. Určete si správné hodnoty a cíle v životě

Naprostá většina nejlepších okamžiků mého života je spojena s přáteli a rodinou. Nejsou to okamžiky, kdy máte na účtě hromadu peněz. Tohle rychle zevšední a není to nakonec tak super jak se může zdát. Naopak jsou to jedinečné okamžiky jako sledování zatmění slunce na zahradě svého domu po boku nejlepšího kamaráda, nebo třeba jen nezničitelně radostný úsměv, když proti Vám kráčí někdo, koho máte rádi. Proto si určete správné cíle a rozvíjejte to důležité, vztahy.

3. Pamatujte, že fantazírování je nepřítel každého cíle

Můžete pustit fantazii ze řetězu, ale realita zůstane pořád stejná dokud se ji nerozhodnete změnit. Představy ani nikoho nenakrmí.. Navíc často sníte o něčem, co stojí fakt hodně úsilí, ale ve fantazii to máte hned a bez komplikací. Největší problém je, že si představujete něco, co se možná stane v budoucnosti, ale prožíváte to právě teď.

4. Vymažte opravdu veškeré smutné písničky

Zkuste dospět, vymažte všechnu depresivní hudbu a najděte lepší. Ať už jsou to písničky 30 let staré jako Separate Ways (od Journey) nebo něco zcela nového. Jděte si zkrátka zaběhat do lesa, zapněte si k tomu Weatherpeople od RJD2 a zaposlouchejte se do opravdové hudby.

Nemusíte plakat pro smutno, nemusíte se smát, když jste šťastný. Ani nemusíte mluvit, abyste něco řekly. Někdy není třeba slov, ale vždy bude třeba zvuků a mlčení.

5. Podle prvního dojmu člověka vskutku nepoznáte

Pokud opravdu chcete poznat nějakého člověka, nedávejte na první dojem. I sebelepší člověk se někdy může zdát divný a naopak. Když má „kamarádka“ poprvé uviděla svého budoucího přítele tak řekla doslova toto: Rozhodně ne! Abych to zkrátil… před nedávnem měli první výročí a je to asi to nejlepší, co ji potkalo. Toho můžete samozřejmě využít a na první pohled se zdát schválně horší než jste pro vytvoření dojmu, že na sobě pracujete.

6. Soustřeďte se na sebe a nesledujte ostatní

Je zbytečné sledovat úspěchy jiných a věnovat tomu příliš času. Protože tak zapomenete na sebe. Člověk by měl rozvíjet především sám sebe. Pro mladé je krásný příklad Facebook kde se lidé sledují až až (co ostatní točí za videa, kde jsou, co tvoří a pro co právě žijí). V takovém stavu vážně nic neuděláte. Je lepší tvořit než jen přihlížet. Je to těžší, ale výsledek za to stojí.

7. Komunikace s cizím člověkem tě překvapí!

Na povídání si s cizím člověkem není nic zvláštního. Ať už na zastávce, ve vlaku či ve frontě. Většina lidí se toho bojí, ale později zjišťují, že se při tom cítí dobře a je to zábava. Na rozdíl od běžných kamarádů se totiž po celou dobu snažíte udělat co možná nejlepší dojem a druhého opravdu posloucháte. Tím se vlastně zlepšujete v naslouchání, komunikaci a je to hlavně zábava.

Dobrodružství je nevědomost o tom, co se stane (Daniel Ilabaca).

Autor: Tomáš Erlich